Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ohlédnutí za uplynulými komunálními a senátními volbami

Po necelém roce od voleb do parlamentu máme za sebou další, dvoje volby. Vyhodnocení daných voleb najdete v tomto mém článku.

Česká republika se nachází v permanentní předvolební kampani. Sotva skončí jedny volby, tak se blíží další. Jedni říkají, že je to dobře. Čím více voleb, tím více demokracie. Já si to ale nemyslím. Z hlediska České republiky by dle mého názoru stačily volby do Poslanecké sněmovny a komunální volby. Větší množství voleb způsobuje rozmělňování moci a neefektivní vládnutí. Máte pocit, že správa věcí veřejných je v naší zemi efektivní a výkonná? Já tedy ne.

Pojďme se ale vrátit ke komunálu a Senátu. Komunální (obecní) volby dle mého názoru mají smysl. Lidé si volí starostu svého města, či obce. Je to zpravidla člověk, kterého dobře znají, jejich kamarád, či blízký. Ve městě se narodil, vyrostl, se všemi se zná. Ví, co jeho město potřebuje, co mu schází. Pokud má určité manažerské schopnosti a úctu obyvatel, je ideálním kandidátem na pozici starosty. Pokud se jako starosta neosvědčí, lidé si v příštích volbách zvolí někoho jiného. Je to jednoduché, férové, bez obtíží.

Co se týče Senátu, tak na ten mám jiný názor. V České republice je Senát zbytečný. Naší zemi by bohatě stačil jednokomorový parlament s Poslaneckou sněmovnou. S názorem, že Senát je pojistkou demokracie, nesouhlasím. Pokud Senát zamítne návrh zákona, tak ho Poslanecká sněmovna stejně přehlasuje. Potřebujeme mít efektivní systém vládnutí a ne obstrukční. Státní pokladna by navíc se zrušením Senátu ušetřila.

Na letošní komunální a senátní volby bylo pohlíženo jako na referendum o vládě Petra Fialy. Lze na ně takto pohlížet, neboť v daných volbách se odráží nálada lidí, byť komunální témata jsou jiná než ta celostátní. Pojďme se nejprve zaměřit na zmíněné komunální volby.

Nejvíce lidí do zastupitelstev získali nezávislí kandidáti a kandidáti různých místních sdružení. Nás ale zajímají vládní strany a strany parlamentní opozice. Při drobnohledu zjistíme, že všech pět vládních stran získalo méně zastupitelů než před čtyřmi lety. Pohoršilo si i opoziční ANO, i když celkově získalo o více jak 1 000 000 hlasů více. Jediná parlamentní strana, která posílila v počtu zastupitelů, je SPD, a to více jak o dvojnásobek. Svoboda a přímá demokracie se dostala dokonce i na magistrát hlavního města Prahy (3 zastupitelé). Občanská demokratická strana propadla, neboť u samostatné kandidátky získala pouhých 3,6 % a zisk necelých 4 milionů hlasů. Před čtyřmi lety přitom získala 11 % a 12,5 milionů hlasů. Je tedy zjevné, že lidé nejsou spokojeni s vládní politikou a ODS jakožto nejsilnější vládní straně to dali najevo. Volební účast 45 % navíc ukazuje na apatii a únavu lidí z politického dění.

K senátním volbám bych řekl jen toto: občané České republiky se o Senát nezajímají a zase to potvrdili. Účast v prvním kole 43 % je především zásluhou toho, že lidé šli volit komunální politiky, ale u druhého kola bylo přítomno pouhých 19 % voličů. Při takto nízké účasti je debata o zrušení Senátu více než nutná. Vládní strany jásají, že senátní volby vyhráli a porazili populisty a extremisty. Dle mého názoru jsme ale prohráli všichni, neboť při více než 80 % neúčasti to znamená, že nově zvolení senátoři nemají vůbec žádnou legitimitu podnikat jakékoli kroky, které by mohly ovlivňovat politický život v Česku. Jako odkladiště vysloužilých politiků a slušný přivýdělek pro všechny senátory je Senát pro zbídačenou státní pokladnu zbytečný luxus. Navíc se tato instituce nedá rozpustit.

Vládní strany zatím ještě nepocítily nespokojenost obyvatel, první políček v komunálu se už ale dostavil. A to se ještě neprojevil tvrdý dopad energetické krize, který teprve přijde. Tato vláda to v dalších měsících nebude mít rozhodně jednoduché.

Autor: Šimon Miča | pondělí 3.10.2022 13:30 | karma článku: 13,36 | přečteno: 240x
  • Další články autora

Šimon Miča

Zemědělci toho mají dost

Není jednoduché být zemědělcem v dnešní době. Lidé, kteří pracují v zemědělství si zaslouží náš hluboký obdiv. Evropské unii je to ale jedno.

12.2.2024 v 14:11 | Karma: 24,91 | Přečteno: 388x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Šimon Miča

Česká republika je kolonie Západu

Pro někoho to může být překvapením, ale je to tak. Naše země je kolonie Západu, jeho politickým protektorátem a ekonomickou periferií.

5.2.2024 v 9:42 | Karma: 34,85 | Přečteno: 1025x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Šimon Miča

Konzervativní pravice a levice se musí spojit

Politická situace v České republice je vážná. Vláda Petra Fialy si dělá, co chce a zdá se, že se jí nic nemůže stát. Je to však skutečně tak?

29.1.2024 v 13:53 | Karma: 29,59 | Přečteno: 660x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Šimon Miča

Euro je ekonomická past

Naše elity už nás zase straší zavedením společné měny. To by ale pro Českou republiku znamenalo hospodářské potažmo politické problémy.

22.1.2024 v 14:00 | Karma: 25,93 | Přečteno: 469x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Šimon Miča

ODS pod Petrem Fialou

Bylo to přesně 18.1.2014, kdy byl Petr Fiala zvolen předsedou Občanské demokratické strany. Pod jeho vedením se za 10 let z ODS stala naprosto nečitelná strana, u které nevíme, co si doopravdy myslí, co prosazuje, kam směřuje.

15.1.2024 v 15:07 | Karma: 35,08 | Přečteno: 905x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

PŘEHLEDNĚ: Češi vyberou 21 europoslanců. Kandiduje i Mourek s mimozemšťany

26. dubna 2024  10:37

O křesla v Evropském parlamentu se na začátku června utká třicet uskupení. Podle průzkumu agentury...

Řecko Kyjevu PVO nedodá, potřebujeme ji sami, říká. Španělé pošlou jen rakety

26. dubna 2024  10:35

Španělsko ani Řecko nedodají Ukrajině systémy protivzdušné obrany, které Kyjev žádá k obraně před...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  10:24

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

  • Počet článků 59
  • Celková karma 29,78
  • Průměrná čtenost 613x
Jsem učitelem angličtiny na střední škole v Praze. Také jsem místopředsedou hnutí Svoboda a přímá demokracie na Praze 4 a členem spolku Svatopluk. Popsal bych se jako národní konzervativec se sociálním cítěním. Mezi mé záliby patří mezinárodní vztahy a ekonomika. Mými oblíbenými autory jsou prezident Václav Klaus a jeho syn, Benjamin Kuras, Alexander Tomský, Petr Robejšek, Petr Hampl, Jiří Weigl, Ladislav Jakl a Ben Shapiro. Kromě mezinárodních vztahů a ekonomiky mám rád čtení knih, sledování filmů a potkávání se s kamarády u dobrého jídla a pití.

Seznam rubrik