Zhodnocení amerických voleb do Kongresu

14. 11. 2022 13:30:59
Po dvouleté pauze se opět konaly volby do amerického Kongresu (Sněmovna reprezentantů a Senát) a také na pozice guvernéra každého amerického státu. Pojďme se podívat na jejich výsledky.

Předvolební průzkumy avizovaly to, pro co se vžilo označení červená vlna, tedy zásadní vítězství republikánů. Dalo se to očekávat poté, co Bidenova administrativa za dva roky předvedla, či spíše nepředvedla. Realita ale byla jiná. Zatímco to vypadá na těsnou většinu pro slony ve Sněmovně reprezentantů, Senát už nezískají. Opakující se senátní klání ve státě Georgia možná ještě povede k posílení demokratů. Pro stranu Donalda Trumpa je to samozřejmě velké zklamání. Z avizované červené vlny se stal červený pramínek.

Kde se tedy na straně republikánů stala chyba? Americký konzervativní komentátor Ben Shapiro vidí problém ve špatně zvolených kandidátech. Republikáni situaci zkrátka podcenili. Mysleli si, že Bidenovy demokraty po jejich dvouletém přešlapování na místě porazí bez ohledu na kvalitu svých kandidátů. Jenže tomu tak nebylo. Američané se zajímají o své kandidáty, potřebují důvod k tomu, aby jim ten hlas mohli hodit. Daný člověk musí prokázat, že je rozený leader a dokáže se zasadit o prosazení příslušné legislativy. Shapiro také naráží na Trumpovo ego, který do senátního klání podpořil kandidáty, kteří se přiklonili na Trumpovu stranu ohledně jeho tvrzení o zmanipulovaných prezidentských volbách v roce 2020. Ohledně těch voleb mám také silné pochybnosti, neboť korespondenční hlasování se přímo nabízí k podvodům, nicméně není možné vyzdvihovat pouze lidi, kteří jsou Trumpovi nakloněni, ale jsou mizernými leadery. V některých senátních soubojích to Trumpovi vyšlo, jinde ne.

Je zde ale jedna pozitivní věc pro republikány. Tou je drtivé vítězství floridského guvernéra Rona DeSantise, který porazil svého demokratického oponenta v poměru 59 % ku 40 %. V hlasech to bylo 4 600 000 oproti 3 100 000. Když DeSantis kandidoval v roce 2018 poprvé, tak vyhrál o pouhých 32 000 hlasů. Nyní ten náskok byl 1,5 milionu. Svědčí to o extrémně dobře odvedené práci, kdy obyvatelé Floridy si nemohou svého guvernéra vynachválit. Ron DeSantis je také velkým bojovníkem proti progresivistům a celé jejich woke a cancel culture. Pokud by měl někdo kandidovat za republikány na prezidenta, tak je to on. Donald Trump je sice velmi kvalitní leader, který má tah na branku, některé jeho činy a výroky však republikánům škodí. Ron DeSantis je naopak šikovnější řečník, který umí prosazovat konzervativní myšlenky a získat si nerozhodnuté voliče, což nyní prokázal. Navíc se říká, že kdo vyhraje v prezidentských volbách na Floridě, tak vyhraje celé klání a Florida zatím září silně rudou barvou. Co se týče guvernérských voleb obecně, tak to vypadá na získaných 26 guvernérů pro republikány a 24 guvernérů pro demokraty. Tak aspoň něco.

Chápu rozhořčení republikánů ohledně letošních voleb, které dopadly daleko za jejich očekáváními. K manipulacím s korespondenčními hlasy samozřejmě dojít mohlo, to nelze vyloučit. GOP má ale možnost, až se dostane opět plně k moci korespondenční hlasování zrušit a zasadit se o férovost voleb. Prezidentské volby se konají za dva roky. Do té doby musí vyprodukovat natolik kvalitní kandidáty, kteří budou nejen poukazovat na postupné přebírání Ameriky neomarxisty, ale ukáží se býti schopnými leadery. Pokud to dokáží, tak může přijít jimi tolik vytoužená červená vlna, případně i tsunami. Pokud ne, tak dopadnou stejně jako letos, ne-li hůře.

Boj mezi konzervativci a progresivisty bude eskalovat.

Autor: Šimon Miča | pondělí 14.11.2022 13:30 | karma článku: 18.71 | přečteno: 468x

Další články blogera

Šimon Miča

Zemědělci toho mají dost

Není jednoduché být zemědělcem v dnešní době. Lidé, kteří pracují v zemědělství si zaslouží náš hluboký obdiv. Evropské unii je to ale jedno.

12.2.2024 v 14:11 | Karma článku: 24.64 | Přečteno: 381 | Diskuse

Šimon Miča

Česká republika je kolonie Západu

Pro někoho to může být překvapením, ale je to tak. Naše země je kolonie Západu, jeho politickým protektorátem a ekonomickou periferií.

5.2.2024 v 9:42 | Karma článku: 34.75 | Přečteno: 1015 | Diskuse

Šimon Miča

Konzervativní pravice a levice se musí spojit

Politická situace v České republice je vážná. Vláda Petra Fialy si dělá, co chce a zdá se, že se jí nic nemůže stát. Je to však skutečně tak?

29.1.2024 v 13:53 | Karma článku: 29.59 | Přečteno: 647 | Diskuse

Šimon Miča

Euro je ekonomická past

Naše elity už nás zase straší zavedením společné měny. To by ale pro Českou republiku znamenalo hospodářské potažmo politické problémy.

22.1.2024 v 14:00 | Karma článku: 25.80 | Přečteno: 463 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 36.61 | Přečteno: 773 | Diskuse

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 9.32 | Přečteno: 319 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 43.06 | Přečteno: 3082 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.46 | Přečteno: 141 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 425 | Diskuse
Počet článků 59 Celková karma 28.69 Průměrná čtenost 612

Jsem učitelem angličtiny na střední škole v Praze. Také jsem místopředsedou hnutí Svoboda a přímá demokracie na Praze 4 a členem spolku Svatopluk. Popsal bych se jako národní konzervativec se sociálním cítěním. Mezi mé záliby patří mezinárodní vztahy a ekonomika. Mými oblíbenými autory jsou prezident Václav Klaus a jeho syn, Benjamin Kuras, Alexander Tomský, Petr Robejšek, Petr Hampl, Jiří Weigl, Ladislav Jakl a Ben Shapiro. Kromě mezinárodních vztahů a ekonomiky mám rád čtení knih, sledování filmů a potkávání se s kamarády u dobrého jídla a pití.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...