Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Trumpismus

Donald Trump se jednoznačně zapsal během svého působení v Bílém domě do dějin. Pro jeho politiku se vžilo všeobecné označení trumpismus.

Donald Trump se v politice angažuje od roku 2015, kdy ohlásil svou první kandidaturu na prezidenta Spojených států amerických. Za tu dobu dokázal přivést sluníčkáře k nepříčetnosti, vytvořit si spoustu nepřátel uvnitř republikánské strany, ale také zapůsobit jako poslední naděje konzervativních patriotů v kdysi nejvíce prosperující zemi světa.

Když v červnu 2015 ohlásil, že se bude ucházet o Bílý dům, tak to lidé brali jako frašku. Nebyli si jistí, jestli to má být vtip, nebo to myslí vážně. To, že by měl vůbec šanci získat nominaci republikánů, natož pak vyhrát volby, si opravdu myslel málokdo. Jeho fanouškovská základna však postupně rostla a najednou bylo jasné, že ho nebude lehké porazit. Jeho největším soupeřem zůstal texaský senátor Ted Cruz, ale ani ten ho nakonec nedokázal zastavit. Nominaci republikánů tedy získal a v listopadu 2016 porazil demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou. Progresivisté všeho druhu byli vzteky bez sebe, namítali, že to přece nejde, dožadovali se přepočítávání hlasů, argumentovali zásahem Ruska do voleb atd. Bylo jim to málo platné. Trump se ujal prezidentského úřadu 20.1.2017.

Heslem celé Trumpovy předvolební kampaně bylo „Make America Great Again“ (Vrátit Americe její zašlou slávu) a o to se také ve své prezidentské funkci snažil. Vymezil se vůči politice Číny, a to zavedením cel na dovoz jejího zboží. Masivně snížil korporátní daň pro firmy, aby měly chuť podnikat v USA a neodcházet nikam jinam. Snažil se potlačit nelegální migraci z Latinské Ameriky postavením zdi na hranici s Mexikem. Vycházel s Ruskem a snažil se o přátelské styky se Severní Koreou. Podporoval na Blízkém východě Izrael, na rozdíl od svého předchůdce Obamy, který upřednostňoval Palestinu a Írán. Odstoupil od pro Ameriku nevýhodného Transpacifického partnerství (TPP) a upravil obchodní dohody s Mexikem a Kanadou (NAFTA skončila a vznikla USMCA). Prostě „America First“ (Amerika na prvním místě).

Po velmi pochybných prezidentských volbách roku 2020 ho v úřadu vystřídal demokrat Joe Biden. Biden vstoupil do úřadu ve svých 78 letech a stal se tak nejstarším prezidentem v historii USA. Nutno říci, že jeho věk je na něm silně znát. Letos v listopadu 80letý Joe doslova plete páté přes deváté, zaměňuje pojmy a jeho přeřeky a hlouposti se staly již kultovními. Bidenovi to ale vůbec nevadí a rozhodl se o Bílý dům ucházet za dva roky zase. Pokud svůj post obhájí, tak bude v úřadu končit roku 2029, ve svých neuvěřitelných 86 letech. Bůh ti pomáhej Ameriko.

Toto je samozřejmě obrovská výzva pro republikány. Pokud nedokáží porazit senilního prezidenta, tak už nikoho. Trump se rozhodl, že se bude o Bílý dům ucházet znovu. Otázka je, jestli o něj Amerika ještě stojí. Nejméně 50 procent Američanů rozhodně stojí o trumpismus. To znamená o politiku, kterou dělal v úřadě během svých čtyř let. Je ale Trump tím opravdu nejlepším, který ji může prosazovat? Jak jsem zmiňoval v jednom ze svých předešlých článků, guvernér Floridy Ron DeSantis by mohl být více než zdatným následovníkem. Jeho obhájené vítězství v křesle guvernéra Floridy se ziskem 59 procent hlasů je onou červenou tsunami, kterou by si republikáni tolik přáli. Dle mého názoru by dokázal prosazovat trumpismus lépe než samotný Trump. Záleží však na republikánských primárkách.

Volby amerického prezidenta se konají za dva roky. Republikány čeká spousta práce s výběrem kandidátů do Sněmovny reprezentantů, třetiny Senátu a na pozice guvernéra v 11 státech a dvou teritoriích. Letošní midterms totiž ukázaly, že nestačí nominovat kohokoli a lidé ho zvolí, protože mají demokratů plné zuby. Dotyčný musí také ukázat, že je kvalitním leaderem a někým, komu mohou věřit při správě věcí veřejných.

Jsem optimista a věřím, že za dva roky přijde červené tsunami v podobě vítězství republikánů na všech frontách.

Autor: Šimon Miča | pondělí 28.11.2022 13:37 | karma článku: 18,77 | přečteno: 305x
  • Další články autora

Šimon Miča

Zemědělci toho mají dost

Není jednoduché být zemědělcem v dnešní době. Lidé, kteří pracují v zemědělství si zaslouží náš hluboký obdiv. Evropské unii je to ale jedno.

12.2.2024 v 14:11 | Karma: 24,91 | Přečteno: 388x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Šimon Miča

Česká republika je kolonie Západu

Pro někoho to může být překvapením, ale je to tak. Naše země je kolonie Západu, jeho politickým protektorátem a ekonomickou periferií.

5.2.2024 v 9:42 | Karma: 34,85 | Přečteno: 1025x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Šimon Miča

Konzervativní pravice a levice se musí spojit

Politická situace v České republice je vážná. Vláda Petra Fialy si dělá, co chce a zdá se, že se jí nic nemůže stát. Je to však skutečně tak?

29.1.2024 v 13:53 | Karma: 29,59 | Přečteno: 660x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Šimon Miča

Euro je ekonomická past

Naše elity už nás zase straší zavedením společné měny. To by ale pro Českou republiku znamenalo hospodářské potažmo politické problémy.

22.1.2024 v 14:00 | Karma: 25,93 | Přečteno: 469x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Šimon Miča

ODS pod Petrem Fialou

Bylo to přesně 18.1.2014, kdy byl Petr Fiala zvolen předsedou Občanské demokratické strany. Pod jeho vedením se za 10 let z ODS stala naprosto nečitelná strana, u které nevíme, co si doopravdy myslí, co prosazuje, kam směřuje.

15.1.2024 v 15:07 | Karma: 35,08 | Přečteno: 904x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  9:48

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Soud rozhodne v případu upálení družky. Bylo to italské manželství, říká obžalovaný

25. dubna 2024  9:45

Krajský soud v Brně dnes vyhlásí rozhodnutí v případu muže, kterého obžaloba viní z vraždy družky v...

PŘEHLEDNĚ: Langšádlová nekončí jako první. Jaké změny už zažila Fialova vláda?

25. dubna 2024  9:33

Přehledně Ve čtvrtek oznámila demisi ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09). V koaliční...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  9:29

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 59
  • Celková karma 29,78
  • Průměrná čtenost 613x
Jsem učitelem angličtiny na střední škole v Praze. Také jsem místopředsedou hnutí Svoboda a přímá demokracie na Praze 4 a členem spolku Svatopluk. Popsal bych se jako národní konzervativec se sociálním cítěním. Mezi mé záliby patří mezinárodní vztahy a ekonomika. Mými oblíbenými autory jsou prezident Václav Klaus a jeho syn, Benjamin Kuras, Alexander Tomský, Petr Robejšek, Petr Hampl, Jiří Weigl, Ladislav Jakl a Ben Shapiro. Kromě mezinárodních vztahů a ekonomiky mám rád čtení knih, sledování filmů a potkávání se s kamarády u dobrého jídla a pití.

Seznam rubrik