Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prezidentské volby

První kolo prezidentských volbách se koná již tento pátek a sobotu. Pojďme volit v co nejhojnějším počtu a nedopusťme, aby náš hlas propadl.

Končí jedna dlouhá éra vládnutí a sice éra prezidenta Miloše Zemana. Ačkoli bych našel nějaké věci, které se mi na něm nelíbily (byl pro přijetí eura, po Václavu Klausovi vrátil na Pražský hrad vlajku EU a tak dále), tak jednu věc mu upřít nelze. V době, kdy vstupoval na Pražský hrad to byl velezkušený politik, bývalý premiér, poslanec, předseda Poslanecké sněmovny. Člověk, který ví, co život obnáší, který sám kdysi prohlásil, že politika je řemeslo, které se musí dlouho učit.

Většina kandidátů na prezidenta však žádné zkušenosti z politiky nemá. Prezidentský úřad by přitom měl být vyvrcholením politické kariéry. O tento post by se měl ucházet člověk, který má za sebou roky politických zkušeností. Ví, jak politika funguje, jak se domluvit s lidmi a jak nejlépe prosazovat konkrétní zájmy. Toto mají za sebou pouze čtyři z devíti kandidátů na prezidenta (Babiš, Bašta, Fischer, Hilšer) z nichž Fischer a Hilšer mají zkušenosti pouze ze Senátu, což je takové odpadliště druhořadých politiků a lidí bez vizí a jasných názorů. Jedinými zkušenými, opravdovými politiky jsou tedy Jaroslav Bašta a Andrej Babiš.

Další hledisko by mělo být zahraniční orientace České republiky. Prezident České republiky by měl být člověk, který si je vědom geopolitické reality současnosti. Západ chudne. V době, kdy Česká republika vstupovala do Evropské unie, tak byla západní Evropa stále ještě bohatou částí světa. Za necelých dvacet let však mluvíme o úplně jiném Západu. Evropská unie je ovládána multikulturními extrémisty, zelenými a novou levicí. Tito lidé nám slibují krásnou novou Evropu plnou všemožných národností a etnik, čistého klimatu a rovnoprávnosti pro všechny. Je to samozřejmě utopie. Bude to jen znamenat etnické, sociální a náboženské konflikty, významné zchudnutí a ztrátu vlivu ve světě (který už je tak pramalý) a rovnostářský socialismus, který jak známe z komunistické minulosti nebude nikdy fungovat. Nerozumějte tomu ale tak, že vyzývám k nějakému příklonu k Ruské federaci. Česká republika patří do střední Evropy. Nejsme ani Západ, ani Východ. Jsme středně velká země uprostřed Evropy, která má potenciál stát se prosperujícím a bezpečným státem, vzorem pro jiné. Nesmíme to promrhat.

A jaký by měl být český prezident ve vztahu k České republice? Neustále dokola se opakuje fráze, že by prezident měl spojovat a nikoliv rozdělovat. Jenže lidé mají různé názory a v současné době je Česká republika rozdělena, tak jak to vidíme jinde na Západě, na dva tábory: vlastence a globalisty. Jejich názory jsou tak odlišné, že tyto dva tábory nelze spojit. Je ale potřeba, aby mezi nimi existoval jakýsi smír a vzájemný respekt. Nedopusťme, aby to vypadalo jako ve Spojených státech amerických, kde se tyto dva tábory vzájemně nenávidí a může mezi nimi dojít v extrémním k občanské válce.

V tomto svém článku jsem se pokusil dát návod, jakou zvolit novou hlavu státu. Je mi jasné, že některé lidi nepřesvědčím, a že budou volit podle jiných kritérií. To je v pořádku. Je to každého svobodné rozhodnutí a je třeba ho respektovat. Je ale potřeba, aby lidé k volbám šli, nezůstali doma a pak si nestěžovali, že to v tomto státě vypadá tak, jak to vypadá.

Přeji všem v jejich volbě šťastnou ruku.

Autor: Šimon Miča | pondělí 9.1.2023 13:34 | karma článku: 17,22 | přečteno: 360x
  • Další články autora

Šimon Miča

Zemědělci toho mají dost

Není jednoduché být zemědělcem v dnešní době. Lidé, kteří pracují v zemědělství si zaslouží náš hluboký obdiv. Evropské unii je to ale jedno.

12.2.2024 v 14:11 | Karma: 24,91 | Přečteno: 388x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Šimon Miča

Česká republika je kolonie Západu

Pro někoho to může být překvapením, ale je to tak. Naše země je kolonie Západu, jeho politickým protektorátem a ekonomickou periferií.

5.2.2024 v 9:42 | Karma: 34,85 | Přečteno: 1025x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Šimon Miča

Konzervativní pravice a levice se musí spojit

Politická situace v České republice je vážná. Vláda Petra Fialy si dělá, co chce a zdá se, že se jí nic nemůže stát. Je to však skutečně tak?

29.1.2024 v 13:53 | Karma: 29,59 | Přečteno: 660x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Šimon Miča

Euro je ekonomická past

Naše elity už nás zase straší zavedením společné měny. To by ale pro Českou republiku znamenalo hospodářské potažmo politické problémy.

22.1.2024 v 14:00 | Karma: 25,93 | Přečteno: 469x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Šimon Miča

ODS pod Petrem Fialou

Bylo to přesně 18.1.2014, kdy byl Petr Fiala zvolen předsedou Občanské demokratické strany. Pod jeho vedením se za 10 let z ODS stala naprosto nečitelná strana, u které nevíme, co si doopravdy myslí, co prosazuje, kam směřuje.

15.1.2024 v 15:07 | Karma: 35,08 | Přečteno: 904x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

  • Počet článků 59
  • Celková karma 29,78
  • Průměrná čtenost 613x
Jsem učitelem angličtiny na střední škole v Praze. Také jsem místopředsedou hnutí Svoboda a přímá demokracie na Praze 4 a členem spolku Svatopluk. Popsal bych se jako národní konzervativec se sociálním cítěním. Mezi mé záliby patří mezinárodní vztahy a ekonomika. Mými oblíbenými autory jsou prezident Václav Klaus a jeho syn, Benjamin Kuras, Alexander Tomský, Petr Robejšek, Petr Hampl, Jiří Weigl, Ladislav Jakl a Ben Shapiro. Kromě mezinárodních vztahů a ekonomiky mám rád čtení knih, sledování filmů a potkávání se s kamarády u dobrého jídla a pití.

Seznam rubrik