Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Euro je ekonomická past

Naše elity už nás zase straší zavedením společné měny. To by ale pro Českou republiku znamenalo hospodářské potažmo politické problémy.

Zdálo se, že už by nám snad naše politické špičky (to špičky berte prosím s hodně velkou rezervou) mohly dát s otázkou zavedení eura pokoj. Cožpak nestačí, co zavedení společné měny provedlo s hospodářstvím středomořských států? Řekové už asi budou kolonií navždy. Vymanit se totiž z okovů jedné měny by bylo velmi bolestivé.

Už od dob úvah o zavedení společné měny se vědělo, že je to nástroj politický, a ne ekonomický. Společná měna totiž může fungovat jen u států s velmi podobnou ekonomickou výkonností. Z tohoto hlediska je jasné, že Německo a Řecko mají zcela odlišné ekonomické struktury a být spolu v jedné měnové unii se rovná sebevražda pro potomky Aristotela.

Proč tak státy EU nadšeně do eurozóny vstupovaly? Bylo jim totiž řečeno (a stále je), že přijmout euro znamená být v exkluzivním klubu. Je to jakési stvrzení toho, že daný stát je skutečně v Evropě, je hospodářsky vyspělý (nebo alespoň vyspělejší než státy s vlastní měnou) a má silnější páky na rozhodování v celé EU. Je to však nepravda a falešná naděje. Celá EU je v rukou Německa a euro jako podhodnocená marka slouží k tomu, aby náš západní soused mohl mít levné exporty. Otázka je však na jak dlouho, neboť jak státy po zhruba dvaceti letech v eurozóně obecně zchudly (jižní křídlo výrazně), tak za chvíli už nebude existovat žádný koupěschopný trh pro německé výrobky.

Tohle však čeští politici z řad TOP 09, Pirátů, hnutí STAN a snad poloviny ODS nevidí. Nevidí to ani prezident Pavel, který k překvapení mnohých během svého novoročního projevu vyzval k přijetí eura. Všichni z nich dokola opakují, že jsme se k tomu zavázali. Já si však myslím, že euro rozhodně přijímat nemusíme a hlavně nesmíme! Proč bychom si nemohli vyjednat trvalou výjimku tzv. opt-out jako to má Dánsko a svého času Británie před vystoupením z EU? Případně bychom mohli udělat referendum jako ve Švédsku. To si však vládní špičky nepřejí, neboť výzkumy veřejného mínění vytrvale ukazují na nechuť českých občanů k euru.

Uvedu jeden příklad, kdy je lepší mít vlastní měnu. Když přišla koronakrize, státy eurozóny zjistily, že kvůli euru mají omezené možnosti ekonomicky reagovat. Česká republika byla ve zcela jiné situaci. Díky plovoucímu měnovému kurzu, koruna prudce oslabila, což způsobilo, že české výrobky mohly být levně exportovány. Při oslabení měnového kurzu dochází k obecnému zdražení výrobků dovážených zvenčí. To je samozřejmě pravda. Kvůli koronakrizi ale došlo k celkovému snížení cen surovin, což tyto ztráty kompenzuje. Kdyby bylo v České republice zavedeno euro, nikdy bychom si nemohli takto pomoci.

Na závěr bych byl rád, kdyby mi někdo ze čtenářů odpověděl na následující otázku. Slovensko je v eurozóně již patnáct let. Když do ní vstupovali, tak se těšili, jak se za chvíli ekonomicky vyrovnají Západu. Pokud je euro tak úspěšný projekt, jak nám neustále líčí bruselské elity, proč se tedy tolik mladých Slováků nachází v České republice? Je pro ně zajímavější u nás studovat a pracovat, i když máme českou korunu?

Autor: Šimon Miča | pondělí 22.1.2024 14:00 | karma článku: 25,93 | přečteno: 469x
  • Další články autora

Šimon Miča

Zemědělci toho mají dost

Není jednoduché být zemědělcem v dnešní době. Lidé, kteří pracují v zemědělství si zaslouží náš hluboký obdiv. Evropské unii je to ale jedno.

12.2.2024 v 14:11 | Karma: 24,91 | Přečteno: 388x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Šimon Miča

Česká republika je kolonie Západu

Pro někoho to může být překvapením, ale je to tak. Naše země je kolonie Západu, jeho politickým protektorátem a ekonomickou periferií.

5.2.2024 v 9:42 | Karma: 34,85 | Přečteno: 1025x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Šimon Miča

Konzervativní pravice a levice se musí spojit

Politická situace v České republice je vážná. Vláda Petra Fialy si dělá, co chce a zdá se, že se jí nic nemůže stát. Je to však skutečně tak?

29.1.2024 v 13:53 | Karma: 29,59 | Přečteno: 660x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Šimon Miča

ODS pod Petrem Fialou

Bylo to přesně 18.1.2014, kdy byl Petr Fiala zvolen předsedou Občanské demokratické strany. Pod jeho vedením se za 10 let z ODS stala naprosto nečitelná strana, u které nevíme, co si doopravdy myslí, co prosazuje, kam směřuje.

15.1.2024 v 15:07 | Karma: 35,08 | Přečteno: 905x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Šimon Miča

Vydělali jsme si dnes na večeři?

Takto se ptával prezident Václav Klaus, když ještě pracoval v Prognostickém ústavu Československé akademie věd, a odcházel večer po práci s kolegou domů. Myslím, že každý z nás by si měl položit tu samou otázku.

8.1.2024 v 13:57 | Karma: 19,05 | Přečteno: 429x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 59
  • Celková karma 29,78
  • Průměrná čtenost 613x
Jsem učitelem angličtiny na střední škole v Praze. Také jsem místopředsedou hnutí Svoboda a přímá demokracie na Praze 4 a členem spolku Svatopluk. Popsal bych se jako národní konzervativec se sociálním cítěním. Mezi mé záliby patří mezinárodní vztahy a ekonomika. Mými oblíbenými autory jsou prezident Václav Klaus a jeho syn, Benjamin Kuras, Alexander Tomský, Petr Robejšek, Petr Hampl, Jiří Weigl, Ladislav Jakl a Ben Shapiro. Kromě mezinárodních vztahů a ekonomiky mám rád čtení knih, sledování filmů a potkávání se s kamarády u dobrého jídla a pití.

Seznam rubrik