Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

P49e79t56r 16Č62e65r46n23ý

22. 7. 2022 9:00

Trikolora ;-D Podobný "expert" jako třeba Tlustý nebo Štěpánek ;-D

1 0
možnosti

„Kdekdo se zaklíná Evropou. Spoléhá na nějaké bruselské recepty. A které to jsou? Znáte nějaký, který opravdu funguje? Já tedy ne. Na všechno má Brusel jednu odpověď. Když se něco nedaří, tak je to proto, že jsme ještě málo evropští. Zajímavé ale je, že co funguje na národní úrovni, v Bruselu nějak selhává. Současně ale stoupá míra iracionality. Tou trpí každý, kdo se před realitou zavře do klimatizované kanceláře a nad obrazovkou počítače spřádá plány, jak vylepšit naše životy. Nefunguje euro, aspoň tedy na jihu? No asi tam mají moc horko. Jsou vysoké ceny energií pro domácnosti a podnikatele? Tak stanovíme povinně procenta obnovitelných zdrojů, zakážeme jadernou energii, několikanásobně zdražíme energie a budeme konkurenceschopnější s ostatním světem, který na takovéto ideologické nesmysly kašle a dělá, co je pro něj výhodné. Připadá vám to logické? Mně tedy ne. Je to proti zdravému rozumu, dokonce mám občas dojem, že politika Evropské unie je už i proti mírně nemocnému rozumu. Chováme se chvílemi jako blázni, ti si také myslí, že jsou úplně normální.“

Uhodne někdo kdo je autorem uvedeného citátu?

4 0
možnosti
Foto

Ceny na burze neženou vzhůru obchodníci z bohatých států, především z Německa. Ve svobodné soutěži se tu střetávají prodávající a nakupující z bohatých i chudých zemí, Němci a Francouzi stejně jako Češi, Bulhaři či Rumuni. Výsledná cena tedy musí být akceptovatelná nejen pro bohaté Němce, ale i pro chudé Bulhary. Nejdražší elektřinu mají Němci v celé Evropě.

0 0
možnosti
Foto

Pokud může elektřina volně plynout přes hranice, je logické, že vznikla burza, přes kterou ji obchodníci nakupují. A protože burza je místo, kde se nejsnadněji kontinuálně maximalizuje zisk, zcela logicky na ni zamířili i čeští producenti elektřiny.

1 0
možnosti

Soutěž je svobodná, elektřina může plynout, burza je logická a maximalizace zisků taky, regulátor reguluje, obchodníci mají licenci, takže je vlastně všechno v pořádku, že?

Není co řešit.

Firmy a domácnosti se prostě musí víc snažit aby elektřinu zaplatili.

Když to firmy nedokážou a zkrachují, tak si je levně koupí ti, kdo tak vysoké ceny elektřiny doma nemají.

Když to nedokážou domácnosti, tak na ty se lichváři s exekutory už těší.

No a my bude dál kráčet ke světlým zítřkům...

2 0
možnosti
Foto

Burzovní spekulanti s elektřinu neobchodují. Obchodují obchodníci s elektrickou energií, kteří musí ke své činnosti také vlastnit licenci. Obchodník obchoduje na velkoobchodním i maloobchodním trhu a jeho cílem je samozřejmě maximalizace zisku. Zároveň musí obchodní transakce ohlašovat operátorovi trhu. Takže žádní burzovní spekulanti.

0 0
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
4 4
možnosti

Které nové zdroje máte na mysli?

Postupně je asi tak kolik let? 5, 10, 50 ? Víc?

4 0
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
3 1
možnosti

Nevím jestli to nejste zrovna vy, kdo vytahuje falešného králíka z neregulérního klobouku...

Co je nepravdy na tom, že elektřinu levně vyrábíme, na burze draho prodáme a pak si ji zpět ještě dráž koupíme?

4 0
možnosti

Co se týče zchudnutí, je to také zajímavé téma.

Po léta nám politici slibovali prosperitu.

Jen se lišili v tom, jak jí dosáhnout. Lišit se museli, jinak by ta hra neměla smysl.

No a nyní nám slibují zchudnutí.

Jak se vyhrávají volby s Fialovým sloganem :"Všichni trochu zchudneme." se za nedlouho ukáže.

Nevíc je to dezinformace, protože někteří - distributoři, překupníci energií - zbohatnou obrovsky.

Budeme tedy v předvolebním klání svědky, jak se politické strany budou předhánět v tom, která provede to zchudnutí voličů lépe?

5 0
možnosti

Tak bych se připojil s dotazem, který formuloval větší odborník na EE než jsem já, ale na stopro by mě zajímalo vysvětleníSpolečnost ČEZ podepsala s vládou ČR zastoupenou Ministerstvem financí úvěrovou smlouvu v objemu až 3 mld. eur (tedy 74 miliard korun) pro zajištění obchodů s energetickými komoditami na energetické burze v nadcházejících měsících. Vláda tak pomůže ČEZu s financováním zajištění obchodů s elektřinou a plynem na energetické burze. Rozdíl v tehdejší prodejní a současné ceně na energetické burze musí ČEZ denně vyrovnávat pro případ, že by nebyl schopen před lety prodanou elektřinu dodat

..

Stejné potíže mají samozřejmě všechny energetické společnosti, které prodávají elektrickou energii na energetické burze a některé již v minulosti přišly s návrhy na řešení jako například společnost Sev.en energy pana Tykače. Bohužel jejich návrh, že budou dodávat část elektrické energie mimo trh přímo státu, zůstal oslyšen. Přitom (pokud se nemýlím) nežádali od státu žádnou pomoc a půjčku, ale naopak nabízeli elektrickou energii za přijatelnějších podmínek (tedy ceny) než byly a jsou ty na energetické burze.

Otázka proč vláda v jednom případě nabídku řešení současných vysokých cen ignoruje a v druhém případě pomoc nabízí, tak zůstává bez vysvětlení.

A otázkou rovněž zůstávají podmínky půjčky, kterou stát společnosti ČEZ poskytuje. Zejména pak výše úrokové sazby, která se v poslední době v důsledku extrémního růstu inflace zvyšuje.

1 0
možnosti

Fialové svinstvo, nic více, nic méně.

3 5
možnosti

Řekl bych, že se mýlíte.

Žebračenky nejsou dárek který si zaplatíme.

Resp. není to dárek pro nás.

Jak zajistit, že ani ti nejchudší nepřestanou platit distributorům a překupníkům energií?

Jedině takto. Peníze od nejchudších skončí u nich.

Takže dárek to je, ale pro ty distributory a překupníky.

6 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS