Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zaostávající Evropa

Článek o současném stavu Evropy a návrzích k možné nápravě. Starý kontinent zaostává za zbytkem světa a je jen na nás, jestli s tím něco uděláme.

     V roce 2019 proběhl průzkum největších technologických společností světa. Mezi 16 z nich bylo 8 amerických, 3 japonské, 2 korejské, jedna čínská, jedna tchajwanská a jedna smíšená čínsko-americká. Na starém kontinentu se bohužel nenachází žádná.

     Výstup z toho je naprosto jasný: Evropa za zbytkem světa zaostává. Kontinent, který byl kdysi nositelem inovací, mozků a kultury se proměňuje v místo, kde tvořivost je snad sprosté slovo. Co se stalo?

     Příčin je několik:

1. Přebujelý byrokratický aparát – Někdo namítne, že nadávat na byrokracii je už takové klišé, ale ono je to opravdu zlo. Jak kdysi prohlásil americký ekonom, nositel Nobelovy ceny Milton Friedman, Henry Ford nezpůsobil revoluci v automobilovém průmyslu na základě příkazu nějakého byrokrata. Lidem, kteří mají svobodného a podnikavého ducha, kteří chtějí založit firmu a být úspěšní, tak těm se musí vyjít maximálně vstříc. Není potřeba je nějak silně finančně dotovat, stačí když se jim nebudou házet klacky pod nohy. Za vlády Andreje Babiše přibylo 40 000 nových státních zaměstnanců. Aktuální počet je zhruba 482 000. Je naprosto v pořádku, když vláda přijímá nové policisty, hasiče, učitele. Ti jsou potřeba. Nechápu ale, proč musí opět přibývat počty státních úředníků. Aktuálně jich máme 150 000. Státní sektor je živen ze sektoru soukromého. Paradoxně ale lidé ve státním sektoru berou více. Podle aktuálních statistik činí průměrný plat pracovníka ve státním sektoru 43 232 Kč, zatímco v soukromém sektoru 39 332 Kč. Tento trend je dlouhodobě neudržitelný.

 

2. Nekontrolovatelná migrace – Do Evropy proudí v posledních letech statisíce lidí z Afriky a Blízkého východu. U většiny z nich ani nevíme, o koho se jedná. Evropská komise tvrdí, jaký to bude přínos pro naši ekonomiku, kulturu, zabrání se vymírání Evropy atd. Zde máme pár čísel: Podle statistik z Německa si práci najdou dva z deseti migrantů. Německo do roku 2022 vynaloží na migraci zhruba 78 miliard eur (2 biliony Kč). Od roku 2015 zemřelo ve Francii asi 300 lidí po útoku nějakého islámského teroristy. Útoky nožem jsou tam už na denní bázi. Počet muslimů ve Francii atakuje 10 % z celkové populace. Existuje tam 750 no-go zón, kam už policie ani nechodí a která jsou pod plnou kontrolou gangů a radikálních imámů. Co se týče kulturního obohacení, tak jen připomínám, že drtivá většina migrantů pochází ze států, jejichž kultura je naprosto neslučitelná s tou naší. Muslimové se naší kultuře podrobovat rozhodně nechtějí. Chtějí, abychom se my podrobili té jejich. A že zabraňují vymírání Evropy? To jistě zabraňují. Otázka je, jestli chceme takto etnicky obměnit náš starý kontinent. Mnohem větší smysl dává podpořit porodnost u původních obyvatel Evropy.

 

3. Lenost a zhýčkanost – Nechci, aby to vyznělo tak, že budu o všech tvrdit, jak jsou líní a zpovykaní. Znám mnoho pracovitých lidí, kterých si velmi vážím a neřekl bych o nich špatné slovo. Problém ale vidím v tomto: Evropa se po 2. světové válce rozhodla budovat stát blahobytu. Myšlenka, která možná byla ušlechtilá, protože chtěla pomoci nejchudším vrstvám obyvatelstva, se ale zvrhla. Ze státu se stala dojná kráva, kde spousta lidí natahuje ruce a stát jim neustále něco dává. Lidé si na to za ta léta zvykli, a proto ani nějaké spoření a šetrnost nehraje skoro žádnou roli. Když se dostanu do problémů, tak se o mě stát vždycky postará ne? Jde to až tak daleko, že někteří lidé si myslí, že mají bez svého přičinění právo na šťastný a spokojený život.  Nechápou, že je potřeba pro to něco obětovat. Naši předci žili často v bídě, bojovali s hladem a nemocemi. Když nějaké peníze vydělali, tak věděli, že musí šetřit, a ne bohapustě utrácet. Od dob Johna Maynarda Keynese a jeho ekonomické teorie známé jako Keynesiánství se ale zdá, že utrácení není jen v pořádku, je to dokonce nutné.

 

4. Zadlužující se státy – Už jsem to nastínil v předchozím bodě. Utrácíme a zadlužujeme se. A to nejenom jednotlivci, ale celé státy. Jih Evropy je na tom opravdu tristně. Pravda ale je, že dluhy mají všichni. Spisovatel a publicista Benjamin Kuras v jedné ze svých knih uvedl, že kdo nevnímá dluhy, nevnímá historii. Je samozřejmě pravda, že dluhy byly vždy. Jde ale o to, jak je s těmito penězi nakládáno. Chápal bych, kdyby se stát zadlužil, ale půjčené peníze se rozhodl investovat do modernizace infrastruktury, inovací, kvalitního systému vzdělávání. Problém je ale v tom, že státy půjčené peníze doslova „projídají“. Navyšují se počty státních úředníků. Zvyšují se sociální dávky. Stát jako takový má historicky špatnou zkušenost s nakládáním s penězi. Namísto investic je utratí za spotřebu.

 

5. Existence Evropské unie – Nutno říct, že tento pátý bod je nejdůležitější, neboť způsobuje předchozí čtyři. EU totiž zaměstnává kvanta úředníků, kteří vymýšlejí nová a nová nařízení, která Evropu dusí. EU podporuje masivní migraci do Evropy a tlačí na povinné migrační kvóty. Potřebuje své občany ovládat, takže jí naprosto vyhovuje, že stále více a více lidí po státu něco chce a žije ze sociálních dávek. Evropská centrální banka skupuje dluhopisy jednotlivých evropských států, čímž jim umožňuje i nadále žít na dluh. Teď ještě zavést ten Green Deal a Evropa se ocitne na totální periferii světa.

 

 

     Výčet problémů máme za sebou. A teď to nejdůležitější: Jak z toho marasmu ven? Musíme provést následující kroky:

 

1. Zeštíhlení státního aparátu – Je potřeba držet počty státních zaměstnanců na uzdě. Musíme propustit státní úředníky, neboť nám naše životy nesmyslně komplikují a státní rozpočet zatěžují. Soukromý sektor musí vydělávat více než státní.

 

2. Ukončení nekontrolovatelné migrace – Není možné, aby Evropa po statisících a milionech přijímala lidi z kulturně zcela odlišných zemí. V Evropě se nachází 23 000 000 nezaměstnaných. Proč tedy nedat práci jim? Je potřeba podporovat porodnost domácího obyvatelstva a tím zabráníme vymírání. Evropská kultura je navíc pestrá sama o sobě.

3. Omezit sociální dávky – Stát by samozřejmě neměl být asociální, ale všechno má své meze. Sociální dávky budou vypláceny pouze lidem, kteří je bezpodmínečně potřebují. Ostatní by si měli obstarávat peníze prací.

 

4. Žít na dluh se nemá – Není možné, aby se stát neustále zadlužoval a nemyslel na budoucnost. Každý stát by měl přijmout zákon o rozpočtové kázni. To znamená, že by měl mít každý rok nejhůře vyrovnaný rozpočet (lépe však v přebytku). Schodek státního rozpočtu by měl být pouze v nějakých extrémních situacích (živelné katastrofy, pandemická onemocnění, válka atd.). V jiných případech pro to není sebemenší důvod.

 

5. Nalezení alternativy k Evropské unii – Není pochyb o tom, že se EU jednoho dne rozpadne. Je potřeba se na to připravit. Evropské státy by měly mít záložní plán, co bude po EU. Stále více a více lidí začíná vyjadřovat svou nespokojenost a vlády jednotlivých států na to musí reflektovat. Osobně jsem přesvědčen, že se EU reformovat nechce a vlastně ani nemůže. Tisíce lidí, kteří žijí z rozpočtu EU si to samozřejmě nepřejí. Ti obyčejní lidé, kterým EU škodí, jsou ale v přesile. Z pohledu českého občana bych si přál vládu, která bude k tomu přihlížet a seznámí své občany s jasnou koncepcí našeho života po EU. Byli jsme před Evropskou unií, budeme i po ní.

Co říct závěrem? Plně si uvědomuji, že to, o čem píšu nemá jednoduché řešení. Chci jen napovědět, že všechno jde, když se chce.

Jak se rozhodneme? Evropa jako centrum inovací a prosperity, nebo periferie Asie? Je to jen na nás, občanech.

Autor: Šimon Miča | pondělí 13.12.2021 13:23 | karma článku: 30,98 | přečteno: 666x
  • Další články autora

Šimon Miča

Zemědělci toho mají dost

Není jednoduché být zemědělcem v dnešní době. Lidé, kteří pracují v zemědělství si zaslouží náš hluboký obdiv. Evropské unii je to ale jedno.

12.2.2024 v 14:11 | Karma: 24,91 | Přečteno: 388x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Šimon Miča

Česká republika je kolonie Západu

Pro někoho to může být překvapením, ale je to tak. Naše země je kolonie Západu, jeho politickým protektorátem a ekonomickou periferií.

5.2.2024 v 9:42 | Karma: 34,85 | Přečteno: 1025x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Šimon Miča

Konzervativní pravice a levice se musí spojit

Politická situace v České republice je vážná. Vláda Petra Fialy si dělá, co chce a zdá se, že se jí nic nemůže stát. Je to však skutečně tak?

29.1.2024 v 13:53 | Karma: 29,59 | Přečteno: 660x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Šimon Miča

Euro je ekonomická past

Naše elity už nás zase straší zavedením společné měny. To by ale pro Českou republiku znamenalo hospodářské potažmo politické problémy.

22.1.2024 v 14:00 | Karma: 25,93 | Přečteno: 469x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Šimon Miča

ODS pod Petrem Fialou

Bylo to přesně 18.1.2014, kdy byl Petr Fiala zvolen předsedou Občanské demokratické strany. Pod jeho vedením se za 10 let z ODS stala naprosto nečitelná strana, u které nevíme, co si doopravdy myslí, co prosazuje, kam směřuje.

15.1.2024 v 15:07 | Karma: 35,08 | Přečteno: 905x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 59
  • Celková karma 29,78
  • Průměrná čtenost 613x
Jsem učitelem angličtiny na střední škole v Praze. Také jsem místopředsedou hnutí Svoboda a přímá demokracie na Praze 4 a členem spolku Svatopluk. Popsal bych se jako národní konzervativec se sociálním cítěním. Mezi mé záliby patří mezinárodní vztahy a ekonomika. Mými oblíbenými autory jsou prezident Václav Klaus a jeho syn, Benjamin Kuras, Alexander Tomský, Petr Robejšek, Petr Hampl, Jiří Weigl, Ladislav Jakl a Ben Shapiro. Kromě mezinárodních vztahů a ekonomiky mám rád čtení knih, sledování filmů a potkávání se s kamarády u dobrého jídla a pití.

Seznam rubrik